Återvinning av bildäck

4 däck på varje personbil, olika klimat och miljarder av bilar...

Bildäck är något som finns i helt ofattbara mängder runtom i världen och de måste någon gång bytas ut. 

Vad händer egentligen med däcket och hur kan det på bästa möjliga miljövänliga sätt återvinnas?

Onlinedäck.se har svaret!

 

Återvinning av bildäck

Däck är utformade för att vara praktiskt taget oförstörbara - en väldigt viktig punkt för bilar men historiskt sett har just denna punkten gjort bildäck svårare att återvinna. Lyckligtvis är återvinningsalternativen bara blivit bättre. Genom processer som omgivande fragmentering och kryogen målning, kan däck förvandlas till produkter som används i vardagen såsom exempelvis konstgräs, lekplats ytor och vägbankar.
 

När slitna däck plockas av bilen, anses de kasserade. Förr i tiden dumpande många sina gamla och slitna bildäck illegalt i sjöar, övergivna områden och längs sidan av vägen.

Idag får ca 90 % av alla gamla bildäck ett nytt liv! De återvunna bildäcken används bland annat som botten av en lekplats, byggmaterial och till och med inom alternativa bränslen.

Det finns till och med ett företag som använder återvunna bildäck till att göra trädgårdsthujor.

Återanvändning av bildäck

Det finns även väldigt många kreativa Gör-Det-Själv människor i världen som återanvänder bildäck till vardagliga saker innan de faktiskt återvinns. 

Söker du på nätet kommer det upp en mängd olika bilder och förslag på vad du kan göra med gamla bildäck, allt från ett mysig utemöbelgrupp till ett träd som består helt av gamla bildäck. 

Möjligheterna är många med bildäck och det är den kreativa människan som alltid hittar roliga och utmannande sätt att ta vara på det vi har istället för att hela tiden jaga efter något nytt. 

Att använda bildäck till att göra konstverk, möbler eller skulpturer är imponerande och det visar på att vi lär oss hela tiden mer och mer att ta vara på gamla saker och ge det ett nytt och användningsområde. 

Nedan hittar har vi listat att en del imponerande hantverk som gjorts av gamla bildäck och som även du själv kan göra!